Askloster

26 september 2025 - Nyebro, Zweden

Op woensdag 24-09 zijn we geland op strand camping Espeviks. Deze ligt op ongeveer 75 km onder Götenborg. Het weer is zonnig met een staal blauwe lucht. Op donderdag 25-09 zijn we op de fiets naar de stad Varberg geweest. Het was een tochtje van zo'n 14 km. De stad Varberg ligt ook aan de zee. We hebben daar onze lunch genuttigd. Dit was bij een bistro die als lunch een buffet aanbood. Dit hebben we al meer gedaan in Zweden. Voor ongeveer 11 euro p.p. een goed bordje eten met salade een stukje vlees of vis met gebakken aardappelen of rijst of aardappelpuree en wat groente. Koffie met een koekje en water. Wil je ander drinken dan moet je bijbetalen. We hadden gelezen dat Varberg een koud water badhuis had in moorse stijl gebouwd, dus dat zijn we gaan bekijken.  Het eerste badhuis is gebouwd in 1866 en is verwoest door een storm. In 1902 is het weer verwoest door een storm. Wat er nu staat stamt uit het jaar 1903. Ook staat er een warm waterbadhuis in Varberg. Vrijwel naast het koud water badhuis staat een verdedigings fort gebouwd door graaf Jacob Nielsen. Dit fort heeft hij laten bouwen tegen zijn eigen Deense koning die hem tot vrijbuiter had verklaart na de moord op koning Erik v. Denemarken. Ook hier hebben wij een kijkje genomen. Daarna door de stad gelopen en toen weer op de fiets naar de camping. Al met al een leuke dag. Vandaag Vrijdag 26-09 hebben we een wandeling gemaakt langs het strand van de camping en de omgeving. Daarna heerlijk in het zonnetje gezeten. Op de camping zijn zeker 15 campers bijgekomen. Bijna allemaal Zweden. Zij weten ook wat ontspannen is. Morgen gaan we hier vertrekken naar een camperplaats dichtbij Götenborg, Want zondag gaan we met de Ferry naar Frederikshaven in Denemarken.

1. Esther:
    26 september 2025
    Wat een mooie badhuizen, mooie stad
  2. Ans:
    26 september 2025
    De Zweden en Denen hebben flink wat met elkaar gevochten door de eeuwen heen. Nu zijn ze de beste vrienden samen met de Noren 😁
    Mooie badhuizen trouwens 👌
  3. Freek: