Culloden en Brodie Castle

17 september 2026 - Culloden, Verenigd Koninkrijk

Vandaag (donderdag 17 sept.) rijden we van ons hotel in Strathpeffer naar Aberdeen. In dit hotel verblijven we 3 nachten. Onderweg komen we bij de legendarische slag van Culloden.De Slag bij Culloden op 16 april 1746 was een korte, bloedige veldslag waarin het Britse regeringsleger de Schotse opstandelingen definitief versloeg.Binnen een uur was de strijd beslist. Het regeringsleger won overtuigend.Dit was de laatste open veldslag die op Britse bodem plaatsvond.Tevens betekende dit een einde van de clan-cultuur: De Britse overheid sloeg de opstand daarna keihard neer en verbood Schotse tradities, wapens en de kilt om de macht van de Hooglanden te behouden. Sommige schotten ervaren deze onderdrukking van toendertijd nog steeds als een vernedering van hun cultuur.Aansluitend hierop hebben we een bezoek gebracht aan het schitterende Brodie Castle daterend uit de 16e eeuw. Het kasteel herbergt een prachtige collectie meubels,keramiek en kunstwerken, waaronder werken van 17e eeuwse hollandse meesters. En een indrukwekkende bibliotheek met meer dan 6.000 boeken. Kortom een dag vol schotse historie en cultuur.

1. Cor:
    17 september 2026
    Tjonge jonge wat zien jullie veel.