Gränna

15 september 2025 - Järnboda, Zweden

Op zondag (14-09) zijn we naar Gränna gereden. Gränna is een plaatje wat ligt aan het grootste meer van Zweden net boven Jönkopping. Net buiten Gränna op een heuvel neerkijkend op het plaatsje Gränna hebben we onze camper neergezet op een camperplaats die gelegen is naast een buitensportbaan. We hebben onze wandelschoenen aangetrokken en zijn op weggegaan naar het dorpje Gränna. Nog op de heuvel kwamen we een klein museum met een restaurant tegen. We zijn op het terras neergestreken en hebben een over heerlijk smørre bröd met garnalen gegeten. (zie foto) De lucht begon behoorlijk te betrekken en dus besloten om naar de camper terug te keren. Maar goed ook want net aangekomen begon het te regenen. De volgende dag met de camper vertrokken naar Gränna. Hier de camper geparkeerd en het dorpje bezocht. Werkelijk een walhalla voor de zoetekouwen onder ons. Tientallen snoepwinkels. De gebogen zuurstokjes (rood met wit die hier o.a. te koop zijn) worden weleens in de kerstboom gehangen. Een weduwe in Gränna is begonnen met het maken van die dingen in 1857 om in haar onderhoud van haar en haar 3 kinderen te voorzien. In die tijd mochten vrouwen nog geen zaak/winkel runnen. Deze vrouw heeft toestemming gevraagd aan de koning en gekregen. Heden ten dagen is dit een bedrijf en stadje wereldwijd bekend.  Het snoepgoed wat wij gekocht hebben is gekocht in de winkel van de vroegere weduwe. De winkel is nog steeds in dezelfde staat. Na het bezoek aan Gränna zijn we vertrokken naar onze volgende bestemming.

1. Cor:
    15 september 2025
    Maar goed dat we granna hebben overgeslagen vorig jaar. Scheelt weer een paar kilo.
    Husqvarna museum zijn jullie al voorbij denk ik.

Veel plezier
  2. Lissy:
    15 september 2025
    Oohhhh lekker al dat snoep 😍
  3. Ineke:
    Lekker smørrebrød. En ook heerlijk snoep😋. Topdag🤭
  4. Elly:
    15 september 2025
    Niet te geloven al dat snoep!!! Ik denk dat jullie ook even drie keer moest knipperen met de dogen. Eerste foto van winkel was wazig.
  5. Anja:
    15 september 2025
    Wat een lekkernijen weer vandaag. Lunch en als toetje heerlijke snoepjes. Laat het jullie smaken.
  6. Ans:
    16 september 2025
    Die zuurstokjes hangen we hier ook in de kerstbomen. Leuk om te horen waar die vandaan komen.
  7. Gonnie Wouters:
    16 september 2025
    Had daar ook wel eens willen rondkijken en een beetje lekkers mee willen nemen. Goede reis verder .
  8. Ingrid:
    Lekker hoor. 🥰
  9. Maaike:
    22 september 2025
    Zo ... dat broodje met garnalen ziet er goed uit! En wat zou Liv haar ogen uit hebben gekeken in de snoepwinkel. Keuzestress! Helaas is ze op dit moment ziek. Denk morgen nog een dagje thuis.