Al Hambra in Granada

11 mei 2026 - Granada, Spanje

Op onze laatste dag (maandag 11 mei) in Granada zijn we naar het Al Hambra geweest. Het Al Hambra zijn een paar paleizen,woningen een kerk,tuinen een verdedigingsfort en muren. Het complex beslaat een aantal hectaren grond. Het is een monumentaal juweel,erfgoed van Islamitische en Nasridische kunst. Het licht op een heuvel die uitzicht biedt op de stad Granada eronder. En staat op de wereld erfgoed lijst van Unesco. Er komen per jaar meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar. Het Generalife was het zomerpaleis van de  sultans met prachtig mooie tuinen. Het oudste gedeelte stampt uit de 14de eeuw. Dan is er de medina van de watertoren die het complex en tuinen van water moest voorzien. Een van de drie ingangen wordt de poort van justitie genoemd.                    De kerk van St. Maria is in de 16de - 17de eeuw gebouwd. Toen was het complex al veroverd op de Moren door de katholieken.                                                         Het paleis van Karel de vijfde is in opdracht van Karel de 1ste in 1526 gebouwd. In de 20ste eeuw is het voltooid. Er heeft nooit iemand in gewoond. Nu doet het dienst als museum.                                                             Het Alcazaba is het oudste gedeelte van het Al- Hambra. Het is het militaire deel van het complex. Het dateert uit de 13 eeuw.       Het Nasridpaleis was de privewoning van de Sultan. Het is gebouwd tussen de 13de en 14de eeuw. In de eerste zaal bij binnenkomst werd recht gesproken. Op de mooie binnenplaats staat een fontein met 12 leeuwen. Elk van de leeuwen verschilt in uiterlijke kenmerken. Er is tot op de dag van vandaag geen eenduidige mening waarom dat is. Wel veel interpretaties en theorieën. Het nasrid  paleis is fantastisch. Je kijkt er je ogen uit. Al die bewerkingen van gips en hout, tegelwerken iedere ruimte daar laat je verrassen en stil zijn. We krijgen dit nooit goed weergegeven op foto. Na een uurtje of vijf rond kijken op dit inmens mooi complex zijn we in een treintje gestapt voor een laatste rondtocht door de stad. Daarna de bus naar de camperplaats genomen. Wat een dag. Zo mooi om met dit juweeltje (het Al Hambra) ons bezoek aan de grandioos mooie stad Granada af te sluiten.

1. Anja:
    12 mei 2026
    Indrukwekkend. Prachtig. Klopt de sfeer krijg je nooit overgebracht op de foto's. Maar we hebben mogen meegenieten. Dank jullie wel.
  2. Ineke:
    12 mei 2026
    De foto’s brachten mijn herinneringen terug. Ik was vergeten hoe fantastisch mooi dat Alhambra is. Fantastisch gewoon!! Dank voor het delen. Ook van de plattegrond . Hebben jullie de audiotour gedaan? Ben benieuwd 😉
  3. Riny en Rian:
    12 mei 2026
    We hebben via het kantoor waar we geboekt hadden een app gekregen. Daarin staat ieder onderdeel apart beschreven. Dit kun je downloaden of online lezen. Dat was goede informatie over iedere ruimte in het paleis. Ook alle andere bezienswaardigheden op Alhambra stonden er in beschreven.
  4. Ineke:
    Superleuk en handig!!!
  5. Ans:
    12 mei 2026
    Ik begrijp wel waarom hier zoveel mensen naartoe gaan. Wat een indrukwekkend geheel.